Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Πανουκρανική Ένωση «Σβόμποντα»: Οι φιλοευρωπαίοι εθνικοσοσιαλιστές της Ουκρανίας




http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Svoboda-2012.png
ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2012

Η νέα εξέγερση στην Ουκρανία, με αφορμή τη μη υπογραφή σύνδεσής της με την Ε.Ε., δεν εκπλήσσει κανέναν. Όλοι γνωρίζουν το βαθύ εθνικό χάσμα που διχάζει τη χώρα και προκαλεί περιοδικές δομικές πολιτικές κρίσεις. Το πρόβλημα της Ουκρανίας είναι πρωταρχικά πρόβλημα εθνικής ταυτότητας. Τα υπόλοιπα -οικονομική κατάσταση, διαφθορά, ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος- έπονται και επηρεάζουν, αναλόγως, τη μόνιμη σύγκρουση για την ταυτότητα. Το καινοφανές στοιχείο, όμως, είναι ότι της εξέγερσης ηγείται, στην πραγματικότητα, η ουκρανική άκρα δεξιά. Συγκεκριμένα, κυρίαρχη δύναμη κρούσης είναι το κόμμα Σβομπόντα (Ελευθερία), που συνιστά τη μετεξέλιξη του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.
Και είναι παράδοξο(;) το ότι τα διεθνή μέσα συγκαταλέγουν τα οργανωμένα μέλη του, όπως αυτά που κατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου, στους «ευρωπαϊστές». Ενώ η οργάνωση, μέλος της «Συμμαχίας των Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων», όπου ανήκουν το ουγγρικό Γιόμπιτς και το βρετανικό Εθνικό Κόμμα, έχει επισήμως καταγραφεί ως ρατσιστική και αντισημιτική. Προφανώς, εδώ ισχύει το «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, σημασία έχει να πιάνει τα ποντίκια», και ιδίως αν αυτά μιλούν ρωσικά…

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Η περίπτωση της Λευκορωσίας

http://www.pravapis.org/stankievic1953_map_modern_sketch.gif
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Ανάμεσα στα κράτη που προέκυψαν από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης την πλέον ιδιόμορφη θέση την κατέχει, ίσως, η Λευκορωσία. Η πρώην αυτή σοβιετική Δημοκρατία των 10.293.011 κατοίκων, εκτός του ότι εμφανίζεται ως ο παρίας της Ευρωπαϊκής ηπείρου, εξαιτίας του προέδρου της, Αλεξάνδρου Λουκασένκο, αντιμετωπίζει και την επιλογή της αυτοκατάργησης της κρατικής της οντότητας. Αν και οι Λευκορώσοι αποτελούν το 80% του πληθυσμού το κυρίαρχο πρόβλημα της κοινωνίας τους αποτελεί η σχέση της λευκορωσικής ταυτότητας με την ρωσική. Η κοινή καταγωγή και η εγγύτητα των δύο λαών, η πλατιά χρήση της ρωσικής γλώσσας τόσο στα επίσημα κείμενα όσο και στην καθημερινή δραστηριότητα και οι στενές οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία καθορίζουν στην ουσία και το πλαίσιο των εξελίξεων στη χώρα.
Καθόλου τυχαία άλλωστε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμονων από την Ρωσία και την Λευκορωσία προετοιμάζει την διαδικασία της ένωσης των δύο κρατών. Ένωση που η πραγματοποίησή της καθυστερεί μάλλον όχι λόγω διαφωνιών αλλά εξαιτίας διαφόρων άλλων παραμέτρων.