Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας: Η εθνική μας κυριαρχία δέχεται επίθεση από τις ΗΠΑΗ εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας δέχεται επίθεση από τις ΗΠΑ είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, μετά την κριτική που εξαπέλυσε ο γερουσιαστής Μακ Κέιν για τις σχέσεις της Βουδαπέστης με την Μόσχα, και ο οποίος αποκάλεσε τον Όρμπαν «νέο-φασίστα δικτάτορα»!
Τη δήλωση έκανε ο Όρμπαν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο Κόσσουθ την Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Μακ Κέιν ήταν ακραίες και χαρακτηρίζουν αυτόν που τις είπε.
Τα σχόλια του Μακ Κειν την Πέμπτη έγιναν ως απάντηση στη τοποθέτηση του παραγωγού του Χόλλυγουντ Κόλιν Μπέλλας ως νέου πρέσβεως στη Βουδαπέστη. Κατά τη διάρκεια μιας έντονα  φορτισμένης ομιλίας στην αμερικανική γερουσία, ο Μακ Κέιν είπε ότι, δεν είναι ενάντια στους διορισμούς με πολιτικά κριτήρια. «Αντιλαμβάνομαι πώς παίζεται το παιχνίδι, αλλά η Ουγγαρία είναι στο χείλος της παραχώρησης της κυριαρχίας της σε έναν νέο-φασίστα δικτάτορα που έχει πάρει στο κρεββάτι τον Πούτιν, και εμείς στέλνουμε ως πρέσβυ τον παραγωγό του ‘‘Τόλμη και Γοητεία’’».
Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις του Μακ Κέιν, το υπουργείο εξωτερικών της Ουγγαρίας κάλεσε τον αμερικανό επιτετραμμένο στη Βουδαπέστη Αντρέ Γκουντφρεντ να δώσει εξηγήσεις. Με τη σειρά του, ο Όρμπαν είπε ότι «η ανεξαρτησία της χώρας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο τομέα της ενέργειας, και των εμπορικών σχέσεων απωθεί αυτούς που κέρδιζαν από την εξάρτηση της Ουγγαρίας πριν το 2010». Πρόσθεσε ότι ο φάκελος του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» έκλεισε αλλά το συμφέρον της Ουγγαρίας να διαθέτει αγωγό φυσικού αερίου που να φθάνει στην Ουγγαρία αποφεύγοντας την Ουκρανία συνεχίζει να υφίσταται.
Στη συνέντευξή του τόνισε ότι «δεν θα γίνει αντιβασιλέας της Ουγγαρίας διορισμένος από κάποιο ξένο κράτος». Η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει έντονη πίεση στην Ουγγαρία για την απόφασή της να στηρίξει τον «South Stream» και επειδή φοβάται την επαναπροσέγγιση της Μόσχας με τη Βουδαπέστη, όπως παραδέχθηκε ο Όρμπαν τον περασμένο μήνα. Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις Ρωσσίας-Ουγγαρίας έχουν περιλάβει θέματα γεωπολιτικής στρατιωτικής συνεργασίας και πολιτικής της ασφάλειας.  
Η συμφωνία που προβλέπει την αύξηση παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ουγγαρίας από τη ρωσσική «Rosatom» έχει επίσης επικριθεί από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Με μια συμφωνία ύψους 10 δις ευρώ μεταξύ των δύο κρατών, η «Rosatom» θα κατασκευάσει μια επέκταση της ισχύος του κρατικού πυρηνικού σταθμού MVM Paksi Agtomeromu, μεγέθους 2000 megawatt.
Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσσική ενέργεια και η Μόσχα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βουδαπέστης, εκτός Ε.Ε., με εξαγωγές που το 2013 έφθασαν τα 3,4 δις. ευρώ. Ωστόσο, ο Όρμπαν είπε ότι η Ουγγαρία επιδιώκει τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές ενέργειας και την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας ώστε να καταστεί η μοναδική πηγή παραγωγής ενέργειας στη χώρα. Και όπως είπε «δεν θέλουμε να είμαστε κοντά με κάποιον και δεν σκοπεύουμε να απομακρυνθούμε από κάποιον!».


http://rt.com/news/211919-hungary-pm-answers-us/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου