Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Εκλογές στη Μολδαβία – μια διχασμένη χώρα

Το πρώτο κόμμα ανά περιφέρεια

Περιπλέκεται περαιτέρω η κατάσταση στη Μολδαβία μετά και τις εκλογές της 30ης Νοεμβρίου, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι οι πολίτες της είναι επικίνδυνα διχασμένοι ως προς τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας. Κι αυτό αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, μετά και τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στη γειτονική Ουκρανία, και με δεδομένο την ευθεία ανάμειξη όλων των ξένων παραγόντων –ΗΠΑ, Ρωσσίας, Γερμανίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας- στα εσωτερικά πράγματα της μικρής αυτής χώρας. Παρά το γεγονός ότι τα δυτικόστροφα ή φιλορουμανικά εθνικιστικά κόμματα –η κυβέρνησή τους προχώρησε το περασμένο διάστημα στη σύνδεση της χώρας με την ΕΕ- σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα, έχουν την πλειοψηφία με 44,6% και παίρνουν τις 54 ή 55 από τις 101 έδρες, τα φιλορωσσικά κόμματα λαμβάνουν το 39,3%. Μάλιστα, το ανοιχτά φιλορωσσικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που αποσχίστηκε πριν από τρία χρόνια από το Κομμουνιστικό, κατέλαβε αναπάντεχα την πρώτη θέση.
Να σημειωθεί ότι, μόλις μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, ακυρώθηκε η υποψηφιότητα του, επίσης, φιλορωσσικού κόμματος «Πατρίδα», με επικεφαλής τον Ρώσσο επιχειρηματία, μολδαβικής καταγωγής, Ρενάτο Ουσάτι, το οποίο κατά την εφημερίδα «Κομερσάντ» θα μπορούσε να πάρει έως και 12%. Επίσης, στη Ρωσσία που διαβιούν άνω των 700 χιλιάδων Μολδαβών, λειτούργησαν μόνον 5 εκλογικά τμήματα, στα οποία ψήφισαν μόνον 15 χιλιάδες ψηφοφόροι.   
Σύμφωνα με το 73,95% της καταμέτρησης των ψήφων:
·                     το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSRM) λαμβάνει 21,83% (26 έδρες),
·                     το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό (PLDM) 18,95% (23),
·                     το Κ.Κ. Μολδαβίας (PKRM) 18,18% (21),
·                     το Δημοκρατικό Κόμμα (PDM) 16,06%(19),
·                     το Φιλελεύθερο Κόμμα 8,82%(12)

Δικαίωμα ψήφου έχουν 3.220.000 ψηφοφόροι, μεταξύ αυτών και 211 χιλιάδες, που ζουν στην Υπερδνειστερία.
«Μόνο με μια ισχυρή Ρωσσία βλέπω μια ευημερούσα Μολδαβία», δήλωσε ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ίγκορ Ντόντον, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. «Νομίζω, ότι στη παρούσα φάση είναι νωρίς να μιλήσουμε για έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό, πριν επικυρωθούν τα τελικά αποτελέσματα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αλλά για την ώρα μπορώ με σιγουριά να πω ότι με τα ως τώρα ποσοστά των κομμάτων η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε για μια ευημερούσα Μολδαβία δίπλα σε μια ισχυρή Ρωσσία, ψήφισαν ώστε η Μολδαβία να μπει στη Τελωνειακή Ένωση».
Από την πλευρά του το, επίσης, φιλορωσσικό «Κόμμα των Κομμουνιστών της Μολδαβίας», σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη τους πρώην προέδρου της χώρας Βλαδίμηρ Βορονίν, αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, εκτός από τις γεωπολιτικές επιλογές της χώρας και το πρόβλημα της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, καθώς τους τελευταίους έξι μήνες το νόμισμά της έχει υποτιμηθεί κατά 8%. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να επιλύσει και το πρόβλημα που έχει προκύψει από το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στις εισαγωγές κρέατος, κρασιού και φρούτων από τη Μολδαβία, και ενώ οι εξαγωγές του Τσισινάου προς τη Ρωσσία κάλυπταν το 2013 το ένα τέταρτο (631,9 εκ. δολ.) του συνόλου.      

Πηγές:

http://www.pravda.ru/news/expert/01-12-2014/1237961-Igor_Dodon-0/


Δημοσιεύθηκε σε: http://www.defence-point.gr/news/?p=117744

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου