Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ελλάδα αρνήθηκε να κλείσει τον ουρανό για τα ρωσικά αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Συρία, όπως απαίτησαν οι ΗΠΑ.Παρά την έντονη πίεση από πλευράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, η Ελλάδα δεν απέκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν στη Συρία ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε στο πρακτορείο «RIA Novosti» διπλωματική πηγή στην Αθήνα.
«Το Σάββατο η πρεσβεία των ΗΠΑ απευθύνθηκε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας με αίτημα να απαγορευθεί η πτήση ρωσικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να το πράξει, για να μην επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία», είπε η πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Μόσχα ζήτησε την άδεια των Αθηνών για πτήσεις για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από την 1η έως την 24η Σεπτεμβρίου. Επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας το RIA δεν κατόρθωσε ακόμη να λάβει. 
Θυμίζουμε ότι, όπως έγραψε η Pravda.ru, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν δήλωσε πως η συζήτηση για τη δυνατότητα συμμετοχής της Ρωσίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» είναι πρόωρη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι «εμείς εξετάζουμε διάφορες δυνατότητες, αλλά έως τώρα αυτό το οποίο είπατε (συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις) ακόμη δεν υφίσταται στην ατζέντα μας». «Το να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι σήμερα να το κάνουμε, είναι πρόωρο να μιλάμε γι’ αυτό, αλλά και έτσι παρέχουμε στη Συρία αρκετά σοβαρή υποστήριξη και τεχνική, και στην εκπαίδευση των στρατιωτών σε οπλικά μέσα». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου