Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Η δημογραφική κατάρρευση της Ουκρανίας


Αποτέλεσμα εικόνας για ukraine demographic disaster

                                του Πιότρ Ακόπωφ

Η Ουκρανία βιώνει μια δημογραφική καταστροφή, κάτι που αναγνωρίζει ακόμη και η κυβέρνηση του Κιέβου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν, ετησίως «μεταναστεύουν περίπου 1 εκατομμύριο Ουκρανοί». […] Κανείς δεν γνωρίζει, ποιος είναι ο σημερινός πληθυσμός στη χώρα, μια και η τελευταία απογραφή πραγματοποιήθηκε το 2001. Τότε ο αριθμός των κατοίκων ήταν 48 εκατομμύρια, αλλά πέρυσι οι Ουκρανοί στατιστικολόγοι εκτιμούσαν τον πληθυσμό στα 42 εκατομμύρια. Ωστόσο, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ στο έδαφος της Δημοκρατίας της Ουκρανίας ζούσαν πάνω από 52 εκατομμύρια. Ώστε σε λίγο παραπάνω από ένα τέταρτο του αιώνα ο ουκρανικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 10 εκατομμύρια;

Αποτέλεσμα εικόνας για ukraine demographic disaster

Κι όμως είναι ακόμη περισσότερα, διότι σε αυτά τα 42 υπολογίζονται και οι αυτονομημένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, άρα στην πραγματικότητα μιλάμε για κάτω από 40 εκατομμύρια. Ωστόσο, και αυτός ο αριθμός δεν είναι ακριβής. Κι αυτό γιατί είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό. Δεν μετανάστευσαν επισήμως, αλλά έφυγαν να βρουν εργασία ή ακόμη και μόνιμο τόπο κατοικίας. Και πόσοι είναι αυτοί μπορούμε μόνον να υποθέσουμε. Οι ειδικοί ανεβάζουν τον αριθμό στα 5 εκατομμύρια, κάποιοι ακόμη και στα 7. Ως εκ τούτου στην Ουκρανία ζουν 32-33 εκατομμύρια και φαίνεται ότι πλέον η χώρα υποχωρεί στη δεύτερη θέση των πιο πολυπληθών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μετά τη Ρωσία, αφού το Ουζμπεκιστάν έχει μεγαλύτερο πληθυσμό.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν δήλωσε την Τρίτη (4.9) ότι «βιώνουμε μια καταστροφική κατάσταση. Σχεδόν 1 εκατομμύριο Ουκρανοί φεύγουν σε ετήσια βάση. Θεωρούμε ότι, δυστυχώς, αυτή η αρνητική κατάσταση θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα». Σύμφωνα με τον Κλίμκιν, όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία μόνον στην Πολωνία ζουν 1,4 εκατομμύρια Ουκρανοί. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ukraine demographic disaster

Αυτή τη φορά ο υπουργός δεν ανέφερε τον αριθμό όσων ζουν στη Ρωσία και είναι Ουκρανοί πολίτες, αλλά την άνοιξη είχε μιλήσει για 3 εκατομμύρια. Και βεβαίως δεν ζει μόνον 1 εκατομμύριο στην Ευρώπη, καθώς μόνον το 2015 ο αριθμός των Ουκρανών που για πρώτη φορά πήραν άδεια προσωρινής διαμονής στην Ε.Ε. έφθασε τις 500.000. Υπάρχουν ακόμη και ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, όπου εκεί οπωσδήποτε τα μεγέθη είναι πολύ μικρότερα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ukraine demographic disaster
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: 18 ΕΚ. ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΣ (11,9 ΕΚ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, 5,8 ΕΚ. ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 15 ΕΤΩΝ) 18 ΕΚ. ΕΝΕΡΓΟΣ (1,7 ΕΚ. ΑΝΕΡΓΟΙ) 

Σε γενικές γραμμές η Ουκρανία αποψιλώνεται πληθυσμιακά, καθώς και ένα σημαντικό τμήμα των μεταναστών που έχουν μετακινηθεί ακόμη και στην Πολωνία, επιδιώκει σταδιακά να γαντζωθεί εκεί, να αποκτήσει άδεια παραμονής ή υπηκοότητα και να μεταφέρει την οικογένειά του. Αυτή η διαδικασία με τη σημερινή πολιτικο-οικονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να σταματήσει. Αποβιομηχάνιση, απώλεια θέσεων εργασίας, μετατροπή της χώρας σε αγροτικό παράρτημα και προμηθεύτρια φθηνής εργατικής δύναμης για την Ευρώπη οδηγούν στην έξοδο εκατομμύρια κατοίκων της Ουκρανίας προς αναζήτηση εργασίας. Επιπλέον, παρατηρείται και γήρανση του πληθυσμού, καθώς οι γεννήσεις πέφτουν ραγδαία και βρίσκονται στο μισό του αριθμού των θανάτων ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 2050 ο πληθυσμός της Ουκρανίας θα μειωθεί έως 36 εκατομμύρια, αλλά μαζί με την Κριμαία και το Ντονμπάς, δηλαδή στην ουσία κάτω από 30 εκατομμύρια. 

Σχετική εικόνα

Όμως, αυτές είναι οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, διότι ο ΟΗΕ βασίζεται μόνον στην πτώση της γεννήσεων και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την αύξηση της μετανάστευσης. Άλλοι, λοιπόν, δημογράφοι προβλέπουν τα 30 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Ωστόσο, το σημαντικότερο δεν είναι αυτές οι προγνώσεις, αλλά τελικά πόσοι θα είναι αυτοί που πραγματικά θα ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Αν από τα 30 εκατομμύρια τα 10 θα βρίσκονται πρακτικά μόνιμα στο εξωτερικό, ως προσωρινοί εργαζόμενοι ή μόνιμοι μετανάστες, τότε για ποια χώρα θα μιλάμε; 

Πηγή: https://vz.ru/politics/2018/9/5/940387.html (απόσπασμα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου