Ο νέος πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ήδη εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση που κυριαρχεί στον άξονα της Ανατολικής Μεσογείου- Μέσης Ανατολής-Κεντρικής Ασίας. Η Τουρκία, ευρισκόμενη σε εθνικιστικό παροξυσμό και προωθώντας το όραμα της ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας επέλεξε αυτήν την στιγμή για ωθήσει τους Αζέρους σε μια γενική επίθεση εναντίον του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τους δύο βασικούς ιστορικούς της αντιπάλους στην Υπερκαυκασία και στον Καύκασο, τη Ρωσία και το Ιράν.
Και οι δύο θετικά διακείμενοι προς την Αρμενία, ταυτοχρόνως δεν μπορούν για διαφορετικούς λόγους να έχουν άμεση ανάμειξη στις πολεμικές συγκρούσεις. Η Ρωσία διότι προσπαθεί να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ όλων των δρώντων στην περιοχή, που περιλαμβάνουν και το Αζερμπαϊτζάν, παρά το ότι η Αρμενία είναι μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας.
Το Ιράν διότι οι Αζέροι είναι σιίτες, όπως και οι Ιρανοί, και επιπλέον η αζερική μειονότητα του Ιράν αντιπροσωπεύει ίσως και το 25% του συνολικού πληθυσμού. Ακόμη και ο πνευματικός ηγέτης της ισλαμικής δημοκρατίας Αλί Χαμενεί είναι αζερικής καταγωγής. Στο ίδιο το Αζερμπαϊτζάν ωστόσο είναι αρκετά ισχυρό το όραμα του Μεγάλου Αζερμπαϊτζάν, που περιλαμβάνει το βόρειο Ιράν, την Αρμενία και το ρωσικό Νταγκεστάν.
Και οι δύο θα πληγούν άμεσα από μια αζερική νίκη, που θα φέρει την φιλοτουρκική πίεση στο εσωτερικό τους. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει την αμέριστη στήριξη του Ισραήλ, το οποίο δρα εδώ και δεκαετίες στο έδαφός του, ενώ το προμηθεύει με σύγχρονο οπλισμό, με προφανή σκοπό την υπονόμευση του Ιράν.
Ωστόσο, η νίκη των Αζέρων εναντίον των Αρμενίων και η εκδίωξή τους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, παρά την ενίσχυση από την Τουρκία όχι μόνον με παντός είδους εξοπλισμό αλλά και με την μεταφορά χιλιάδων τζιχαντιστών από την Συρία.
Ήδη στην πρώτη φάση του πολέμου το Αζερμπαϊτζάν, αν και είχε κάποιες μικρές επιτυχίες, έχει καθηλωθεί και περιορίζεται σε συνεχείς βολές πυροβολικού και βομβαρδισμούς με drones ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, με θύματα αμάχους.
Το αποτέλεσμα των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει άμεσες επιπτώσεις όχι μόνον στην Υπερκαυκασία, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού θα επηρεάσει καταλυτικά τις σχέσεις, τουλάχιστον, της Ρωσίας και του Ιράν με την Τουρκία. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι η έκβαση του πολέμου αφορά άμεσα και τον Ελληνισμό, κι όχι μόνο λόγω των μακραίωνων σχέσεών του με τους Αρμένιους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου