Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Η Τουρκία ωθείται σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Ουκρανία και Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο κατασκευής κέντρου τουρκικών  drone...

 

Αποκαλύφθηκε με ποιανού τα χέρια σκοπεύει το ΝΑΤΟ να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει την «επιθετικότητα της Ρωσίας», σε περίπτωση υποθετικής στρατιωτικής σύγκρουσης. Λόγος γίνεται για πιθανή συμμετοχή του τουρκικού στρατού - τουλάχιστον αυτό σημειώνουν κάποιες πηγές. Γιατί αναφέρεται συγκεκριμένα η Τουρκία - και γιατί αυτό θέτει την Άγκυρα σε εξαιρετικά άβολη θέση;

Η έγκυρη τουρκική έκδοση Haberturk ανέφερε την επιλογή μεταφοράς ειδικής στρατιωτικής μονάδας 35-40 χιλιάδων με βάση τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση επέμβασης του μπλοκ στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εφημερίδες των Βρυξελλών θεωρούν την Κοινή Ομάδα Δράσης Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) ως την ηγετική δύναμη της ομάδας του ΝΑΤΟ.

Ο σχηματισμός, θυμίζουμε, εμφανίστηκε το 2014 με την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, και δημιουργήθηκε για να «περιορίσει» τη Μόσχα. Τα μέλη του ΝΑΤΟ διοικούν αυτή την ομάδα εναλλάξ - και τώρα το κέντρο διοίκησης VJTF βρίσκεται στην Τουρκία. Έτσι, αυτή η χώρα μπορεί να αποδειχθεί η έδρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση υποθετικής επιχείρησης της συμμαχίας για να «βοηθήσει» την Ουκρανία στο Ντονμπάς.

«Εδώ προκύπτει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η οποία επηρεάζει άμεσα την Τουρκία. Αυτές τις μέρες, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και πνευματικά», προειδοποίησε ο αρθρογράφος της Haberturk, Cetiner Cetin. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία, λόγω των ενεργειών των εταίρων του ΝΑΤΟ, μπορεί να βρεθεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της με τη Μόσχα από όταν μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου το 2015.

Υπάρχει πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να διαβουλεύονται με την Άγκυρα για το ουκρανικό ζήτημα, αφού η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, σημείωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Έτσι απάντησε στην ερώτηση για την αξιολόγηση του ρόλου της Τουρκίας στην επίλυση των δυσκολιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο πριν, ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και Ρωσίας και ΝΑΤΟ, είχε πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, υπέδειξε ότι η Άγκυρα δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Επιπλέον, νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν θα αγνοήσουμε τις αρχές μας και τις στενές μας σχέσεις με την Ουκρανία μόνο και μόνο επειδή έχουμε εκτεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε επίσης για την επιθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει πιο ενεργά στο ουκρανικό ζήτημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Skynews σχετικά με την «πιθανότητα επίθεσης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν, σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες. Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, στα ρωσικά σύνορα, και ζήτησε να διασφαλιστεί η «άνευ όρων» ασφάλεια για τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει εμπλακεί στην αντιπαράθεση στην Ουκρανία ως προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού - πιο συγκεκριμένα, επιχειρησιακά-τακτικών drones Bayraktar TB2. Τα τουρκικά UAV έχουν ήδη επιδειχθεί σε επιχειρήσεις - στις 26 Οκτωβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν το "Bayraktar" εναντίον οβιδοφόρου της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Ταυτόχρονα, το UAV εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση, πετώντας 15 χιλιόμετρα βαθιά στην περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις της «ΛΔΔ».

Το ενδιαφέρον του Κιέβου για την απόκτηση τουρκικών μαχητών drones και την παραγωγή τους στο έδαφός του είναι προφανές και κατανοητό. Οι Bayraktar πιστεύεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2020). Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, με την ενεργό στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη των Τούρκων συναδέλφων τους, χρησιμοποίησαν μαζικά και επιτυχώς το Bayraktar TB-2 εναντίον αρμενικών τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και πυροβολικού.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού "Πατριωτικό Οπλοστάσιο" Βίκτορ Μουρακόφσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ακολουθήσει το σενάριο του Καραμπάχ, αν ο τουρκικός στρατός κληθεί να εκτελέσει συντονιστικές λειτουργίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξαρτάται από την πολιτική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας. Και ο τουρκικός στρατός είναι σε θέση να το εκπληρώσει», είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Από καθαρά τεχνικής άποψης, η επανάληψη του σεναρίου του Καραμπάχ - επιχειρήσεις του τοπικού στρατού με τη βοήθεια και τον έλεγχο των Τούρκων - στην Ουκρανία μπορεί να πραγματοποιηθεί, συμφώνησε και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων. Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών Κονσταντίν Σίβκοφ. Μιλάμε όμως για ένα καθαρά υποθετικό σενάριο, τόνισε ο αναλυτής.

«Η Ουκρανία έχει αρκετούς δικούς της, καλά εκπαιδευμένους από το ΝΑΤΟ, αξιωματικούς, που δεν διέθετε το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Σίβκοφ στην εφημερίδα VZGLYAD. «Οι Τούρκοι μπορεί να ενδιαφέρουν ως χειριστές UAV, τίποτα περισσότερο». Ο ειδικός εξέφρασε την αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διαδραματίσει πιο σοβαρό ρόλο στην Ουκρανία, δεδομένων των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος Ερντογάν και της Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία προσπαθεί να βολεύεται σε δύο καρέκλες. Αυτή η χώρα δεν έχει καμία άμεση σχέση με αυτό που συμβαίνει, εκτός από την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Όμως σήμερα η προμήθεια όπλων δεν συνδέεται με καμία πολιτική θέση», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης της Σύγχρονης Μέσης Ανατολής της Αγίας Πετρούπολης Γκούμερ Ισάγιεφ.

«Η Τουρκία δεν συνορεύει ούτε με την Ουκρανία ούτε με τη Ρωσία. Δεν δεσμεύεται από καμία συνθήκη ασφαλείας με την Ουκρανία, δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντί της. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρωσία. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία θα παραμείνει ουδέτερη και θα ζητήσει ειρηνική λύση. Ο Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μεσολαβητής. Η χώρα θα τηρήσει αυτή τη θέση », είπε ο Ισάγιεφ.

Την ίδια στιγμή, ο ανατολιστής υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει καλές οικονομικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. «Γιατί να τις χάσει; Ακόμη και όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροπλάνο, η σχέση ήταν παγωμένη, αλλά τελικά τα δισεκατομμύρια ήταν αυτά που κυριάρχησαν. Επομένως, δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν προβλήματα τώρα. Θα συναλλάσσεται και με τους μεν και με τους δε, αυτή είναι μια φυσιολογική ιστορία».

«Η λογική της διαδικασίας υπαγορεύει στην Τουρκία την ανάγκη να παραμείνει ουδέτερη. Η Τουρκία δεν θα επιλέξει πλευρά. Αυτή είναι η ανατολική διπλωματία. Ελπίζω όλοι να είναι αρκετά έξυπνοι για να μην ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο. Αλλά σε περίπτωση, Θεός φυλάξοι, μιας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, νομίζω ότι η Τουρκία μόνον θα παρακολουθήσει. Σε αυτή την περίπτωση, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τον Ερντογάν», υποστηρίζει ο συνομιλητής.

 

Πηγή: https://vz.ru/world/2021/12/25/1135932.html

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Τα Bayraktar και οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί της Άγκυρας

του Yuriy Mavashev

διευθυντή του Κέντρου μελετών της νέας Τουρκίας

 

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι περισσότεροι Ρώσοι συνέδεαν την Τουρκία με θέρετρα και ξενοδοχεία, αλλά όχι με την τεχνολογία. Η προληπτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας «κέρδισε έδαφος» μόνο όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του drone Bayraktar TB2 το 2014. Και την ίδια χρονιά οι Τούρκοι το δοκίμασαν αμέσως στα ανατολικά της χώρας, εναντίον Κούρδων ανταρτών, που θεωρούνται «τρομοκράτες».

Ωστόσο, αυτό το φονικό όπλο του 21ου αιώνα δεν απέκτησε αμέσως δημοφιλία μεταξύ των αγοραστών. Το πρώτο τους «βάπτισμα», ή επιτυχημένη πολεμική χρήση σε διεθνές επίπεδο, τα αεροσκάφη αυτά το έλαβαν στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και μετά στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, για να είμαστε δίκαιοι, σημειώνουμε ότι σχετικός ενθουσιασμός παρατηρείται κυρίως στις τουρκικές χώρες. Τώρα οι αγοραστές του Bayraktar, εκτός από το Μπακού, είναι η Άσχαμπαντ και πιο πρόσφατα η Μπισκέκ. Μάλιστα, οι Κιργίζιοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικών drones τον Μάιο του 2021, εν μέσω των συγκρούσεων με το μη τουρκικό Τατζικιστάν. Το Καζακστάν πρέπει να επισημανθεί στους πιθανούς «Τούρκους αγοραστές». Στα τέλη Οκτωβρίου, η τουρκική εταιρεία TUSAS (γνωστή και ως TAI) ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη Νουρ-Σουλτάν για την προμήθεια βαρέων επιθετικών UAV ANKA-S. Παρεμπιπτόντως, το σύμπλεγμα της TAI, καθώς και η θυγατρική της ANKA, μπορούν δικαίως να θεωρηθούν πρωτοπόροι στον τομέα των τουρκικών drones. Εξάλλου, οι εργασίες για τη δημιουργία της συσκευής, όπως και οι δοκιμές, πραγματοποιήθηκαν πολύ πριν από την εμφάνιση του Bayraktar - από το 2004.

 

Δημιουργία φιλοτουρκικού ανθελληνικού μπλοκ στα Βαλκάνια

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον για αγορές εκδηλώνεται στην Αλβανία και ακόμη και στη Βουλγαρία. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα κράτη περιβάλλουν από τον βορρά την Ελλάδα, με την οποία η Τουρκία έχει πολύ τεταμένες σχέσεις λόγω των διαφορών στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Μπορεί να υποτεθεί ότι μιλάμε για δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση ενός ανθελληνικού μπλοκ. Μια υποθήκη για το μέλλον. Και αυτό για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η Τουρκία προμηθεύει όπλα και τη «Μακεδονία», που συνορεύει με την Ελλάδα. Αν και όχι drones. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη τουρκική κοινότητα στη χώρα αυτή.

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία και σε επιφυλακή από τον δορυφόρο της Άγκυρας, την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Πιθανότατα, στην ουσία, είναι ο τουρκικός στρατός που ελέγχει αυτά τα drones. Είναι προφανές ότι η παρουσία των UAV έχει γίνει σχεδόν βασικό στοιχείο τόσο για την προστασία της κυριαρχίας τής μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας όσο και για την προώθηση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρεμπιπτόντως, από τις ακτές της Κύπρου μέχρι το συριακό έδαφος είναι περίπου 163 χιλιόμετρα.

 

Τουρκικός πόλεμος προπαγάνδας

Η επιτυχία των τουρκικών drones, μεταξύ άλλων και στον μετασοβιετικό χώρο, διευκολύνεται και από τον «διαφημιστικό πόλεμο». Και διεξάγεται ήδη αρκετά ανοιχτά εναντίον των ανταγωνιστικών ρωσικών όπλων. Άλλωστε, η Ρωσία παραμένει στους πέντε κορυφαίους εξαγωγείς όπλων. Πρόσφατα, το φιλοτουρκικό μέσο gdh Defense δημοσίευσε μια φωτογραφία των ρωσικών ηλεκτρονικών συστημάτων R-330P Pyramid (REP)[1], Avtobaza-M[2], Repellent-1[3], Borisoglebsk-2[4], «που χρησιμοποιούνται κατά των Bayraktar TB 2 αλλά καταστράφηκαν από αυτά». Παρακάτω, κάτω από καθένα από αυτά, αναφέρεται πού ακριβώς συνέβη αυτό. Βασικά, «στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται. Προφανώς, οι λευκορωσικοί σταθμοί ηλεκτρονικού πολέμου και ραδιοελέγχου "Groza-S"[5] και "Groza-6"[6] παρουσιάστηκαν για να εξισορροπήσουν τον ρωσικό εξοπλισμό.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ορατό μέρος αυτού του πολέμου ξεκίνησε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 στη Λιβύη. Οι Τούρκοι όχι μόνο ρητορικά, αλλά και ουσιαστικά στήριξαν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με οικονομικές ενέσεις και ροές όπλων. Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι η ρωσική Wagner υποστήριξε τον Στρατάρχη Χαφτάρ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA). Στη συνέχεια, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν για πρώτη φορά πλάνα του ρωσικού ZRPK "Pantsir S-1" που κατελήφθη σε μια αεροπορική βάση, και διέδωσαν πληροφορίες σχετικά με την "καταστροφή" του "Krasukha". Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα όπλα αγοράστηκαν επίσημα από τον λιβυκό στρατό από τα ΗΑΕ. Η τελευταία αυτή περίσταση καθόλου δεν έφερε σε δύσκολη θέση τους Τούρκους, οι οποίοι φαίνεται να ανταγωνίζονται μόνοι τους τα ρωσικά όπλα.

Επιπλέον, οι Τούρκοι εταίροι έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις φοβήθηκαν σοβαρά τα UAV τους. Έτσι, αρκετά ξένα σάιτ που ασχολούνται με θέματα άμυνας, με την παράδοση του SavunmaSanayiST.com, έδειξαν φωτογραφίες και βίντεο από ασκήσεις στην Κριμαία, όπου τα άρματα μάχης T-72B3 πηγαίνουν στις ασκήσεις με αυτοσχέδια «προστατευτικά καλύμματα» στους πύργους. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, έτσι βλέπουν οι Ρώσοι τον «αγώνα εναντίον του Bayraktar TB2».

 

Παντουρανικός πυρετός

Πώς οι νότιοι γείτονές μας έχουν πραγματικά καταφέρει να διαδώσουν την προπαγάνδα που αυξάνει το ενδιαφέρον για τα προϊόντα τους; Δεν πρόκειται για ένα «επιθετικό μάρκετινγκ»; Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι το «μάρκετινγκ» δεν προορίζεται φυσικά για εμάς (ο ρωσικός στρατός γνωρίζει πολύ καλά τι και πώς μπορεί να καταρρίψει τα drones), αλλά για όσους δεν είναι δύσκολο να εντυπωσιαστούν ή για εκείνους που είναι πιο αδύναμοι από τη Ρωσία στρατιωτικά. Τον Μάιο του 2021, η Πολωνία ανακοίνωσε μια συμφωνία με την Τουρκία για την προμήθεια αυτών των όπλων ακριβείας. Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για 24 Bayraktar.

Στην πορεία σημειώνουμε πάντως ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη λίστα των εταίρων στην αγορά τουρκικών όπλων. Το αμερικανικό μερίδιο αντιπροσωπεύει το 52% (339 εκατομμύρια δολάρια) όλων των όπλων που εξάγονται από τους Τούρκους. Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στη δεύτερη θέση - 11,7% (76 εκατομμύρια δολάρια). Η τρίτη θέση στην πώληση τουρκικών όπλων πηγαίνει στην Ουκρανία - 2,51% (16,4 εκατομμύρια δολάρια). Παρόλα αυτά, καθώς και το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δική τους στρατιωτική αεροπορία και αεράμυνα, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να αγοράσουν τη δεύτερη συστοιχία του συστήματος αεράμυνας S-400 Triumph και να συνεργαστούν μαζί μας για τη δημιουργία του τουρκικού μαχητικού TF -Χ, η ρωσική πλευρά έχει δυνατότητα να δει καθαρά την κατάσταση.

Η εξαγωγή τουρκικών UAV σε τουρκικές χώρες θα παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της στρατιωτικής-γεωπολιτικής συνεργασίας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Φυσικά, η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι εν μία νυκτί οι χώρες του μετασοβιετικού χώρου δεν θα κάνουν επιλογή υπέρ των τουρκικών όπλων, συνδεδεμένες την ίδια ώρα με ανάλογη συνεργασία με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα όμως, η πώληση drones στο Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν θα αποτελέσει σοβαρό απόθεμα για το μέλλον. Υπάρχει ήδη το προπαγανδιστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του «Τουρκικού Φόρουμ». Είναι δύσκολο να διαφωνήσεις με αυτή τη διαπίστωση. Στον σύγχρονο κόσμο, τα αεροσκάφη έχουν γίνει όχι τόσο φορείς βομβών όσο φορείς ιδεολογίας. Και σε έναν τέτοιο πόλεμο, ο παίκτης που ξέρει πώς να μετατρέπει έγκαιρα σημεία πολέμου σε πολιτικά είναι πιο πιθανό να κερδίσει.

Έτσι, στις 12 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (διεθνής οργανισμός που ενώνει τουρκικά κράτη υπό την αιγίδα της Τουρκίας) μετονομάστηκε σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν φτάνουν σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης. Επιπλέον, στην Κοινή Δήλωση των ηγετών των χωρών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών της 12ης Νοεμβρίου 2021, αναφέρθηκε επίσημα για πρώτη φορά η λέξη Turan - η μυθική χώρα των Τούρκων. Τη θυμούνται συχνά οι Τούρκοι εθνικιστές που υποστηρίζουν τον Ερντογάν.

Η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας σε τουρκικές χώρες θα είναι ένα σοβαρό «πλεονέκτημα». Τα UAV μετατρέπονται σε «zeitgeist» (το πνεύμα του έθνους), σύμφωνα με μια τουρκική πηγή προπαγάνδας που μεταδίδεται σε μετασοβιετικές χώρες. Τέτοιες αναφορές δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι τα drones χρησιμοποιούνται σκόπιμα από τους Τούρκους για να εδραιώσουν τις θέσεις τους στα τουρκικά κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία στο νότο. Αν και τα τουρκικά σχέδια είναι ευρύτερα. Η Τουρκία έχει πουλήσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στην Ουκρανία από το 2019, σύμφωνα με το Bloomberg. Την ίδια στιγμή, το σουηδικό Nordic Monitor ανέφερε ένα μυστικό σημείωμα προς τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ από το 2016, σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις είχαν διορίσει συμβούλους για να συνεργαστούν με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Το φθινόπωρο του 2021, η ομάδα χάκερ Beregini κυκλοφόρησε ένα άλλο έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον ουκρανικό στρατό, το οποίο ανέφερε για κοινές ασκήσεις στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στις κατηγορίες για υποστήριξη της ουκρανικής πλευράς στη σύγκρουση στο Ντονμπάς, τόνισε ότι για τους Τούρκους η προμήθεια drones στην Ουκρανία είναι αποκλειστικά εμπορική υπόθεση. Υψηλόβαθμοι Τούρκοι εταίροι υπενθυμίζουν περιοδικά στη Ρωσία ότι προμηθεύει επίσης όπλα σε αυτούς με τους οποίους η Άγκυρα ανταγωνίζεται. Την ίδια ώρα, στις αρχές Δεκεμβρίου, σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι περιορισμοί δεν βοήθησαν ποτέ στην επίλυση προβλημάτων και η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα drones για την Τουρκία είναι μόνο ένα από τα όργανα της διεθνούς πολιτικής. Θα συνεχίσει να συνδυάζει την ήπια δύναμη με τη σκληρή. Ένα μέλος του Συμβουλίου των αξακάλ (γερόντων) του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, έμπιστος του Ερντογάν, ο Γιλντιρίμ, δήλωσε λίγο μετά τη σύνοδο του Τουρκικού Συμβουλίου, ότι η Άγκυρα θεωρεί τη Μόσχα, μαζί με το Πεκίνο, «φυσικά μέλη» της οργάνωσης.

 

Πηγή: https://vz.ru/opinions/2021/12/17/1134213.html



[1] Το R-330 είναι μια οικογένεια σοβιετικών, ουκρανικών και ρωσικών αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών συστημάτων καταστολής (REP).

[2] Το συγκρότημα Avtobaza-M προορίζεται για αναγνώριση παλμικών και συνεχών σημάτων ραντάρ αέρα και θάλασσας, σημάτων συστημάτων αναγνώρισης "φίλου ή εχθρού" και "TASAN", προσδιορισμό παραμέτρων σήματος και τύπων ραντάρ.

[3] Το συγκρότημα "Repellent" προορίζεται για ηλεκτρονική αναγνώριση UAV βάσει σημάτων από ραδιοηλεκτρονικά μέσα και καταστολή των συστημάτων ελέγχου τους. Μπορεί να είναι τόσο σε φορητή όσο και σε σταθερή έκδοση.

[4] Το Borisoglebsk 2 είναι ένα ρωσικό, MT-LB επίγειο όχημα, πολυλειτουργικό οπλικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW). Αναπτύχθηκε από τη Sozvezdie για μια περίοδο έξι ετών, από το 2004 έως το 2010. Ωστόσο, το σύστημα δεν παραγγέλθηκε ή για άλλους λόγους δεν κατασκευάστηκε ή παραδόθηκε αμέσως στον ρωσικό στρατό. Ξεκινώντας τον Φεβρουάριο του 2015, έχει κατασκευαστεί και παραδοθεί από την UIMC στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Έχει σχεδιαστεί για να διακόπτει τις επικοινωνίες και τα συστήματα GPS

[5] Το Groza-S (Navalnitsa-S) είναι ένας αυτοκινούμενος σταθμός ραδιοηλεκτρονικού πολέμου της Λευκορωσίας που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση, την καταστολή καναλιών ελέγχου και συστημάτων πλοήγησης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Αναπτύχθηκε από το "KB Radar" ως μέρος μιας ειδικής σειράς συστημάτων για την αντιμετώπιση drones "Groza" και παρουσιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 2016

[6] Το Groza-6 (Navalnitsa-6) είναι ένας λευκορωσικός σταθμός παρεμβολών και έλεγχος ραδιοεπικοινωνίας, που αναπτύχθηκε από την JSC "KB Radar". 

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία


Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τα όσα καταγράφονται εκεί το τελευταίο διάστημα απασχολούν τη διεθνή Κοινότητα, μιας και οι προεκτάσεις είναι πολλαπλές.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο, όχι μόνο για περαιτέρω όξυνση, αλλά και για μια γενικευμένη σύρραξη! Για όλα αυτά μιλά στο newshub.gr ο έγκριτος αναλυτής, Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Σωτήρης Δημόπουλος.

Παράλληλα με τις θέσεις του για το ουκρανικό ζήτημα, ο κ. Δημόπουλος κάνει αναφορά και στο βιβλίο «Το νόημα της Ιστορίας» του Νικολάι Μπερντιάεφ, του οποίου έχει επιμεληθεί τη μετάφραση.


 

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Το νόημα της Ιστορίας, του Νικολάϊ Μπερντιάεφ

Τίτλος: Το νόημα της Ιστορίας

Συγγραφέας: Νικολάϊ Μπερντιάεφ

Μετάφραση: Σωτήρης Δημόπουλος


Εναλλακτικές Εκδόσεις 2021

Σελ. 314


Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εναλλακτικών Εκδόσεων.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο άνθρωπος είναι στον ύψιστο βαθμό ιστορικό ον. Βρίσκεται εντός της ιστορίας και η ιστορία βρίσκεται εντός του. Μεταξύ του ανθρώπου και της ιστορίας υφίσταται μια τόσο βαθιά, μυστηριακή, πρωταρχική και συνεκτική σχέση… που ο διαχωρισμός μεταξύ τους είναι αδύνατος. Είναι αδύνατον να αποσπάσεις τον άνθρωπο από την ιστορία και να τον εξετάσεις αφηρημένα, όπως είναι αδύνατον να αποσπάσεις την ιστορία από τον άνθρωπο, και να τη μελετήσεις από τα έξω, δηλαδή από μια μη ανθρώπινη οπτική γωνία. Ούτε είναι δυνατό να θεωρήσεις τον άνθρωπο απομονωμένο από τη βαθύτατη πνευματική πραγματικότητα της ιστορίας… Η «ιστορικότητα», με την κυριολεκτική της σημασία, αποκαλύπτει την ουσία της ύπαρξης, την εσωτερική πνευματική ουσία του κόσμου και του ανθρώπου, και όχι μόνον τα εξωτερικά φαινόμενα. Η «ιστορικότητα», από τη φύση της, δεν είναι φαινομενολογική αλλά βαθιά οντολογική…

Για να διεισδύσω σε αυτό το μυστήριο της «ιστορικότητας», πρέπει πρώτα απ’ όλα να κατανοήσω αυτήν και την ιστορία ως τα βάθη μου, ως κάτι δικό μου, ως τα βάθη της δικής μου ιστορίας και του δικού μου πεπρωμένου. Πρέπει να θέσω τον εαυτό μου εντός του ιστορικού πεπρωμένου και το ιστορικό πεπρωμένο εντός του δικού μου ανθρώπινου πεπρωμένου… Όλες οι ιστορικές εποχές αντιπροσωπεύουν το δικό μου ιστορικό πεπρωμένο∙ όλες αυτές είναι δικές μου…

Η ρωσική σκέψη στη διάρκεια του 19ου αιώνα ασχολήθηκε πρωτίστως με τα ζητήματα της φιλοσοφίας της ιστορίας. Στο οικοδόμημα της φιλοσοφίας της ιστορίας διαμορφώθηκε η εθνική μας συνείδηση… Η αυθεντική ρωσική σκέψη τείνει προς το εσχατολογικό πρόβλημα του τέλους, έχοντας χροιά αποκαλυψιακή. Σε αυτό έγκειται η αντίθεσή της με τη σκέψη της Δύσης… Πάντοτε είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της φιλοσοφίας της ιστορίας. Ο παγκόσμιος πόλεμος και η επανάσταση αύξησαν αυτό το ενδιαφέρον… Ωρίμασε μέσα μου το σχέδιο ενός βιβλίου για τα θεμελιώδη προβλήματα της θρησκευτικής φιλοσοφίας της ιστορίας…

Περιεχόμενα

Εισαγωγή του Μεταφραστή 

Maria Nemcova Banerjee: Ο Νικολάι Μπερντιάεφ και η Πνευματική Ελευθερία

Πρόλογος του Συγγραφέα 

Η σημασία της παράδοσης 

Για την ουσία της ιστορικότητας: Το Μεταφυσικό και το Ιστορικό 

Για την επουράνια ιστορία: Θεός και άνθρωπος 

Για την επουράνια ιστορία: Χρόνος και αιωνιότητα

Το πεπρωμένο των Εβραίων 

Χριστιανισμός και Ιστορία 

Αναγέννηση και Ουρανισμός 

Το τέλος της Αναγέννησης και η κρίση του Ουμανισμού: Η έλευση της Μηχανής 

Το τέλος της Αναγέννησης και η κρίση του Ουμανισμού: Η αποσύνθεση της ανθρώπινης εικόνας

Το δόγμα της προόδου και το τέλος της ιστορίας 

Επίλογος: Η θέληση για ζωή και η θέληση για κουλτούρα


Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Σωτήρης Δημόπουλος: Κίνηση με σημασία η επίσκεψη στη Ρωσία - Η αναβαθμισμένη ελληνική διπλωματία


Λάμπρος Καλαρρύτης -Εμείς οι Έλληνες 
Parapolitika.gr 

Στη συζήτηση μας (09-12-2021) ο Δρ. Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου αναλύει την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπυργού στη Ρωσία και την συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική κίνηση καθώς έγινε εν μέσω άγριας κρίσης της Δύσης με η Ρωσία λόγω Ουκρανίας, ενώ χαρακτηρίζει την ελληνική διπλωματία σημαντικά αναβαθμισμένη. Κάνει αναφορά στη τριμερή Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ που προηγήθηκε της επίσκεψης στο Σότσι, ως μία ακόμη επιβεβαίωση της νέας ενισχυμένης και διευρυμένης ελληνικής διπλωματικής και γεωπολιτικής αντίληψης η οποία αν συνεχιστεί οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αλλαγής παραδείγματος.